O
konieczności suplementacji mówi się coraz częściej, szczególnie, iż jakość
naszego pożywienia jest coraz gorsza. Jednym z częściej wymienianych
suplementów zdecydowanie jest magnez. Czy jego przyjmowanie jest konieczne? Jakie
płyną z tego korzyści? Odpowiedź znajduje się w poniższym artykule.
Czy
magnez jest dostępny w żywności?
O magnezie często mówi się jako o preparacie,
który należy uzupełniać, dlatego wiele osób może mieć wrażenie, że nie jest on
dostępny w pokarmie, jaki przyjmujemy w ciągu dnia. Oczywiście nie jest to
prawda, ponieważ magnez można znaleźć w szeregu warzyw i owoców. Jednak jego dawki, jak i sama
przyswajalność mogą być diametralnie różne od tego, co jeszcze kilka lat temu
można było osiągnąć.
Obecnie mówi się, że warzywa i owoce, które
są poddawane jakiekolwiek obróbce termicznej tracą od 30% do nawet 75% magnezu!
Dlatego coraz większa liczba dietetyków mówi o tym, że najlepiej jest spożywać
dania, które nie zostały poddane gotowaniu, smażeniu, a nawet pieczeniu.
Nie bez
znaczenia jest również to, z czym łączymy magnez. Może on być
przyswajalny bardzo dobrze z tłuszczami zwierzęcymi, jak również obecny jest w
wodzie (paradoksalnie im twardsza, tym więcej magnezu). Ponadto szereg innych
czynników wpływa na jego wchłanialność, np. spożywanie alkoholu, tłuszcze trans
oraz nadmiar wapnia i fosforu w organizmie.
Jakie są
skutki niedoboru magnezu?
Nieodpowiednia
ilość magnezu, jaki jest zalecany w ciągu dnia (300-400 mg dziennie) może mieć
szereg objawów, które początkowo mogą być mylone z innymi schorzeniami. Do najczęściej
spotykanych zalicza się przede wszystkim zawroty głowy, ogólne osłabienie
ciała, drętwienie kończyn, skurcze mięśni, drganie powiek, zaburzenia pamięci,
trudności z oddychaniem. poczucie niepokoju, stany depresyjne, niemożliwość
skupienia uwagi.
Dlaczego
warto zażywać magnez?
Najważniejszym jego aspektem jest to, iż jest
jednym z podstawowych budulców kości. Jest
niezbędny szczególnie dla dzieci, kiedy ich ciała intensywnie rosną. Jego
niedobór może doprowadzić nawet do niskiego wzrostu! Jego niedobór sprawia, że
organizm zaczyna czerpać pokłady… sam z siebie, a więc z kości. Dochodzi wówczas do osteoporozy oraz
próchnicy.
Jest szczególnie ważny da prawidłowej pracy
serca. Jego odpowiednia dawka sprawia, że ściany krwionośne są silne, a poziom
ciśnienia krwi jest prawidłowy.
Szczególnie
polecany jest do zażywania podczas wzmożonego wysiłku fizycznego oraz podczas
budowania formy. Bierze on bowiem czynny udział w budowaniu mięśni. Jego obecność
sprawia, że wracają one szybciej do stanu spoczynku po aktywności, jak również
prawidłowo się rozwijają. Ponadto nie dochodzi do nieprzyjemnych skurczy, które
niekiedy mogą być bardzo bolesne i osłabiające niektóre grupy mięśni.
Magnez wpływa również na psychikę. Wykazuje
działanie uspokajające, dlatego jest szczególnie polecany kobietom zmagającym
się z silnym zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz